Passion for passionskage med hvid chokolademousse

DSC_0540 kopiDSC_0609

Et af mine bedste sommerminder fra denne sommer er fra besøget hos ét af Wiens bedste konditorier, det historiske Hofzuckerbäckerei Demel. Jeg havde for et par uger siden glæden af at nyde fem vidunderlige dage i Wien med en skøn veninde. Jeg har aldrig været i Wien før, men jeg blev simpelthen så fascineret af byen, at jeg er sikker på at jeg snart skal tilbage dertil.

I Wien har man en fantastisk konditori-kultur, hvilket afspejler sig i det enorme antal af konditorier, der nærmest ligger side om side i byens gader. Ud over turister med knipsende kameraer frekventeres konditorierne af det finere wienske borgerskab, kvinder i høje hæle og designersuits og velklædte mænd i jakkesæt og med attachémapper, der mødes over en kop kaffe og et skønt stykke kage.
Tænk engang hvis vi havde samme konditori-kultur i Danmark. Wow, det ville jeg elske! Jeg er vildt fascineret af den helt særlige atmosfære og stemning, der var at finde i de fine konditorier, hvor den historiske side af kulturen var så velbevaret og fin – selv serveringskvinderne var iklædt elegante gammeldags sorte uniformer med hvidt forklæde og hvid hovedbeklædning.

Inden afgang var jeg blevet tippet om, at det var et must at besøge konditoriet Demel, der ligger i Wiens centrum. For at gøre en lang historie kort, så er dette konditori intet mindre end fantastisk. Jeg vil anbefale enhver, der skal til Wien, at besøge dette konditori. Det er SÅ fint, og kagerne var eventyrlige! Én af kagerne vi smagte var en vidunderlig passionsfrucht torte, som jeg simpelthen har tænkt på lige siden. Kagen består af hjemmelavet lagkagebund, passionsfrugtmousse, lagkagebund, hvid chokolademousse og et lag passionsgelé på toppen. En vidunderlig kombination af det friske og let syrlige fra passionsfrugten, og det meget søde fra hvid chokolade.
Forleden var jeg så heldig at få fingrene i et ordentligt læs passionsfrugter, og jeg var ikke ét sekund i tvivl om, at jeg ville forsøge at genskabe mit søde minde fra Wien.

DSC_0591DSC_0540 kopi 2

Som det som regel er med vidunderlig og velsmagende mad, så er der ingen vej uden om, at det tager tid. Lang tid. Denne kage er ingen undtagelse. Den skal kræses om, og der skal afsættes meget tid og koncentration undervejs. Men jeg lover, at det er det hele værd. Uden overdrivelse tør jeg driste mig til at sige, at det er den bedste og smukkeste kage jeg har kreeret. Og at det kommer fra en person, der bager meget ofte (alt for ofte), siger ikke så lidt.

Som altid med så store bageprojekter anbefaler jeg, at man læser hele opskriften grundigt igennem inden man går i gang.

DSC_0606

Inspiration til kagen kommer fra thepassionatecook.

Ingredienser (til ca. 10 personer i en springform med ø21cm)
Lagkagebunde
4 æg
100 g sukker
2 spsk citronsaft
Vaniljekorn fra 1 vaniljestang
En knivspids salt
115 g hvedemel
1½ tsk bagepulver (med top)
40 g smør, smeltet

Passionsfrugtmousse
120 g frugtkød fra passionsfrugter (svarer til ca. 400 g hele passionsfrugter, men det kommer meget an på frugternes størrelse og mængden af frugtkød i hver frugt)
2½ blade husblas
20 g flormelis
10 ml vodka
1 æggehvide
30 g sukker
1¼ dl piskefløde

Hvid chokolademousse
1½ blade husblas
200 g hvid chokolade, smeltet
1 æg
1 æggeblomme
2½ dl piskefløde

Passionsgelé
120 g frugtkød fra passionsfrugter
2 blade husblas
3 spsk sukker

Pynt
Vær fantasifuld og kreativ. Jeg har brugt:
Friske jordbær
Bladguld (fra Krydderiet)
Usaltede pistaciekerner (fra Krydderiet)
Kerner fra de brugte passionsfrugter

  • Lagkagebunde
  • Forvarm ovnen på 170 °C.
  • Pisk æg med sukker, citronsaft og vaniljekorn.
  • Sigt salt, mel og bagepulver i æggeblandingen. Tilsæt til sidst det smeltede smør og pisk grundigt.
  • Beklæd bunden af en springform med et ark bagepapir og spænd formens sider rundt om bunden, således at arket holdes fast, og hæld dejen i formen.
    Du kan også vælge et smøre springformen, men jeg synes selv det er meget nemmere blot at beklæde med bagepapir. Jeg smører ikke formens sider, da dette får kagen til at give slip på siderne under bagningen, og så vil kagen “skrumpe ind” under bagningen i stedet for at fylde formen ud.
  • Bag kagen i ovnen i 15-20 minutter, eller indtil man kan stikke en pind i kagen uden at der hænger dej ved, når man tager den op.
  • Lad kagen afkøle.
  • Hvis kagen buler på toppen kan du skære toppen fladt af, så kagen er helt pæn og lige. Derefter skæres den over på langs til to lige tykke lagkagebunde (prøv lige at se mit nye legetøj til at skære snorlige lagkagebunde med).

20130804-123031.jpg

  • Passionspuré til mousse og gelé
  • Skær passionsfrugterne i halve og scoop frugtkødet ud i en tykbundet gryde.
  • Opvarm frugtkødet langsomt ved svag varme. Lad det simre i 2-3 minutter. Dette gør det nemmere at adskille kerner fra frugtkød.
  • Pres frugtkødet igennem en finmasket si, så kun kernerne er tilbage i sien (stil gryden til side, den skal bruges igen senere). Kernerne kan gemmes til at pynte kagen med til sidst. Derudover skulle kernerne være meget sunde og rige på magnesium og antioxidanter, så jeg anbefaler at de gemmes og bruges på f.eks. morgenmüsli og lignende.
  • Passionsfrugtmousse
  • Udblød husblassen i koldt vand.
  • I mellemtiden opvarmes 120 g af passionspuréen i gryden.
  • Klem vandet fra den udblødte husblas og opløs det i den varme passionspuré.
  • Tilsæt flormelis og vodka under omrøring. Lad massen afkøle en smule – pas på ikke at lade den afkøle for meget, det vil få husblassen til at stivne.
  • I en skål pisken fløden stiv. Vend den piskede fløde i passionsmassen.
  • Pisk æggehviden i en skål indtil den begynder at tyknes, tilsæt derefter sukkeret og pisk videre indtil det bliver en stiv og blank marengsmasse.
  • Vend marengsmassen i frugtmassen.
  • Læg én lagkagebund i springformen, hæld al passionsfrugtmoussen ovenpå og læg til sidst den anden lagkagebund ovenpå.
    Tip: Jeg synes det er pænt, hvis lagkagebund nr. 2 er lidt mindre end den første lagkagebund, og dermed ikke går helt ud til kagens sider. Læg f.eks. en lille tallerken ovenpå lagkagebunden, og skær rundt langs tallerkenens sider, så bunden bliver fint rund, og ca. 2 cm i diameter mindre end den nederste bund.
  • Stil springformen i køleskabet og lad passionsfrugtmoussen stivne.
  • Hvid chokolademousse
  • Udblød husblassen i koldt vand i 15 minutter.
  • Smelt chokoladen over et vandbad, og lad det derefter afkøle en smule
  • Pisk æg og æggeblomme i en skål over et vandbad indtil æggemassen bliver tyk og glat. Pas på at det ikke bliver for varmt, så du får røræg!
  • Klem vandet fra den udblødte husblas og opløs det i æggeblandingen under omrøring.
  • Hæld den smeltede chokolade i æggeblandingen under omrøring.
  • Pisk fløden stiv. Vend den piskede fløde i chokolade/æggeblandingen indtil massen er fin og ensartet.
  • Hæld chokolademoussen over kagen i springformen og stil det tilbage i køleskabet hvor moussen skal stivne minimum over to timer.
  • Passionsgelé
  • Udblød husblassen i koldt vand.
  • Opvarm den resterende passionspuré i en gryde.
  • Klem vandet fra den udblødte husblas og opløs det i den varme passionspuré under omrøring.
  • Tilsæt sukker og lad det opløses fuldstændigt under omrøring. Tag det derefter af varmen, og lad det afkøle. Afkølingen går hurtigere, hvis du hælder massen over i en skål, så det ikke står i den varme gryde. Pas på at massen ikke bliver FOR afkølet, det vil få geléen til at stivne.
  • Når geléen er forholdsvist afkølet hældes det meget forsigtigt over kagen.
  • Stil kagen tilbage i køleskabet og lad geléen stivne i minimum en time.

Pynt kagen inden servering.
Velbekomme!

Reklamer

61 thoughts on “Passion for passionskage med hvid chokolademousse

  1. En virkelig smuk og elegant kage. Og sikke nogle fantastiske billeder, du tager. Er vild med passionsfrugt, så den kage står hermed på to-do-listen. Super tip at skære den øverste bund lidt mindre. Hvor stor en form har du lavet kagen i?

    • Hej Jannie,
      Tusind tak for din søde kommentar, jeg blev så glad af at læse den! Er glad for at du har skrevet kagen på to-do-listen, du vil ikke fortryde det!
      Jeg har bagt i en springform med en diameter på 21 cm, har tilføjet det i opskriften nu 😉
      Rigtig god bagning.
      De bedste hilsner herfra

  2. Det ser så lækkert ud! Jeg arbejder selv med en lagkage nærmest magen til bare med hindbærmousse i stedet for passionsfrugten, samt nogle mandel eller hasselnøddebunde (har endnu ikke besluttet mig).

    Må man have lov til at stille det obligatoriske spørgsmål: hvilken størrelse springform har du brugt?

    Mvh Lena

    • Tak hvor er det sødt af dig at skrive, Lena 🙂
      Det lyder bare super lækkert med den lagkage du er i gang med, jeg er sikker på at den bliver himmelsk!
      Jeg har brugt en springform med en diameter på 21cm, havde glemt at skrive det i opskriften, men nu er den opdateret.
      De bedste hilsner herfra

      • Mange tak for svar!
        Jeg er nemlig selv i tvivl om, hvor stor en kage, og store mængderne af de forskellige komponenter skal være, men dit indlæg har givet en ide om det. 🙂

  3. Hvor ser den lækker ud og den lyder til,at den må smage himmelsk:-)
    Din super fine lagkage-udskære-jegkanselvbestemmetykkelsen-dims, hvor har du købt den? Jeg står nemlig og skal til at lave lagkager til min mindstes 10 års fødselsdag, samt alle de andres fødselsdage hvor det selvfølgelig er et krav, at der er lagkage.
    Super god blog forresten, nyder at læse den:-)

    • Tak for din søde kommentar, Tine. Jeg kan love dig for, at den smager intet mindre end himmelsk 🙂
      Jeg har købt kageudskæreren i Metro i København. Jeg elsker den allerede, er sikker på at den vil blive flittigt brugt 🙂

      • Hej 🙂
        Jeg bliver simpelthen nødt til at høre dig hvor meget du har givet for den form? Jeg er helt forelsket 🙂

  4. Kan du anbefale en anden mousse eller fyld, der ville være god, i stedet for hvid chokolade?

    • Hej Louise,
      Hmmm, selv synes jeg jo at den hvide chokolademousse er perfekt til passionsmoussen. Men jeg har også opskrift på hindbærmousse og mousse med mørk chokolade – prøv at se min opskrift på bryllupskage 🙂

      • Jeg er sikker på at den hvide er perfekt til 😀 Har lige holdt barnedåb, med kage i samme kombi! Så god, og jeg har også tænkt mig at prøve din.
        Men min kollega har spurgt om jeg vil lave en til hendes fødselsdag, uden den hvide chokolade, for det kan hun ikke lide. Var også selv ude i hindbær, men kan ikke helt regne ud om det bliver for surt på surt, for den hvide chokolade er jo sød.

        Men jeg må jo prøve mig frem = MASSERE af kombinationen at prøvesmage 😛

        Tak!

  5. Når man nu er aller tiders største fan af hvid chokolade OG passionsfrugter, så MÅ man da prøve den her… SNART! 🙂
    Og wow, hvor har jeg ledt efter den udskærer i lang tid og kun fundet den på tyske eller engelske hjemmesider. Pokkers, at der er så langt til København, og at de ikke har den på webshoppen. Jeg må jagte videre!

    • Fantastisk kage, mmm!! Kan moussen fungere uden vodka?

      Og har du erfaring med vegetar-husblas (sådan noget tang noget)?

      • Tak for din søde kommentar, Nura 🙂
        Jeg har ikke prøvet at lave moussen uden vodka, så det ved jeg ikke. Men jeg tror sagtens det kan udelades!
        Jeg har ikke erfaring med agar agar – jeg tror det er det du mener. Men jeg har planer om snart at se nærmere på det 😉

    • Tak for din søde kommentar, Malene 🙂 Og du har fuldstændig ret, det her er enhver “hvid-chokolade-og-passionsfrugts-elskers” drøm 🙂
      Jeg er ellers sikker på at du kan få udskæreren på Amazon og eBay. Jeg kan ikke huske hvad jeg søgte på sidste jeg fandt den, men jeg VED den er der 😉

  6. Pingback: En færdiguddannet kæreste og en masse kager |

  7. Hej
    Sikke sikke lækre kager. Uhmm
    Så på Instagram at du søger kageopsatser. Jeg laver nogle af gamle tallerkner Du kan se dem her. : homemadebyirene.blogspot.com

  8. Hejsa. Står og vil lave moussen og gelen til en dessert, men tænkte på hvor mange passionsfrugter du i det hele har brugt, sådan ca. ?

    Tak på forhånd
    -Rikke

    • Kære Rikke.
      Der er jo nødt til at være dig et svar skyldig, jeg kan virkelig ikke huske hvor mange frugter de angivne mængder svarer til. Desværre:-/
      God fornøjelse med bagningen 🙂

  9. Hej! Jeg er meget interesseret i dit nye legetøj! Ved du om den kan fås andre steder end Metro? Har den et navn? Fantastiske kager du laver – glæder mig til at se dig i Kagekampen.

    • Hej Stine,
      Jeg ved desværre ikke hvor man ellers kan købe den – ud over at jeg har set den forskellige steder på eBay og Amazon en gang. Jeg ved desværre ikke hvad den “hedder”, har smidt æsken ud.
      Tusind tak for de søde ord 🙂

  10. Tak for en altid skøn blog, elsker at se dine nye opskrifter 🙂
    Denne passionskage SKAL jeg simpelthen give mig i kast i og har planer om at lave den til en fødselsdag. Men pga tidspres vil jeg høre, om du tror jeg kan lave hele kagen dagen forinden og så fylde gelén på dagen efter? Eller om jeg bare kan forberede noget dagen før?

    På forhånd tak 🙂

    • Hej Sarah,
      Tusind tak for din søde kommentar!
      Du kan sagtens lave kagen den ene dag, og så hælde gelé på dagen efter. Bare husk at hælde geléen på i god tid, så den når at stivne.
      De bedste hilsner herfra

  11. Pingback: Ses vi i dag? |

  12. Kagen ser vildt lækker ud, eller det synes jeg virkelig alle dine kage gøre, hvor mange passionsfrugter skal man ca. bruge til denne kage ?

    • Tusind tak for din søde kommentar, Jamila!
      Jeg har desværre ikke talt hvor mange passionsfrugter jeg brugte. Det er nok nemmest at veje sig frem 😉
      De bedste hilsner herfra

  13. Hej. Jeg vil gerne snart bage din flotte kage! 🙂
    Men jeg er i tvivl, om du bare har hældt mousser og gele ned i en springform uden konditorplast. I Så faldt – hang mousserne så ikke ved siderne i springformen, eller slap de let?
    Hilsen Simone 🙂

  14. Pingback: En lille guide til det sødeste Wien |

  15. Hvor meget hvid chokolademousse bliver der? Jeg skal nemlig lave en to-lags mousselagkage, og der vil jeg kun bruge hvid chokolademousse mellem bundene. Er der nok til det, eller skal jeg lave dobbeltportion? 🙂

    • Hej Natascha,
      Som du kan se bliver der hvid chokolademousse svarende til 1,5-2 cm’s højde i en springform med ø21 cm.
      Så afhængig af hvor stor din form er skal du nok gange op med to, men det ved du nok bedst selv.
      God fornøjelse med bagningen 🙂

  16. Bliver bundene gode? Jeg forstår ikke at de tørre ingredienser skal sigtes i, for derefter at røre en masse rundt når der kommer smør i? Så er luften jo rørt ud af dejen. Normalt kommer man jo først de våde ingredienser i og derefter de tørre.. Står opskriften forkert, eller skal jeg godt nok gøre sådan? 🙂

    • Kære Janne,
      Mange tak for din opmærksomme kommentar. Jeg synes de her bunde bliver stjernegode! I denne her opskrift sigter jeg de tørre ingredienser med henblik på at undgå klumper i melet/bagepulveret. Ikke for at få volumen. Derfor er rækkefølgen som det står helt korrekt. Men du kan selvfølgelig bruge lige den rækkefølge som du har lyst til, det ændrer ikke det store 😉
      De bedste hilsner herfra.

  17. Pingback: Speciale-kage med hvid chokolademousse | Kagesmeden

  18. Hej. Ser ud til at være en super lækker kage. Jeg skal lige høre mht moussen – afkøler du ægge/husblasblandingen helt inden der tilsættes pisket fløde? Jeg læser det som om blandingen er varm/ lun? Jeg vil prøve hvid-chokolade-mousse til en regnbuelagkage 🙂

    • Kære Karin,
      Bare blandingen ikke er så varm, så fløden smelter, så går det nok 😉 Det skal heller ikke afkøles så meget, at husblassen når at stivne. Så find en fin mellemvej 😉

  19. Hej,
    En rigtig fin side du har med skønne opskrifter og flotte billeder! Tak fordi du vil dele dine opskrifter 🙂

    Jeg har lavet din kage to gange nu og den er bare fantastisk. Er blevet spurgt om jeg ikke vil lave den til et barnedåb til 60 mennesker. Jeg ved ikke rigtig om jeg tør at kaste mig ud i det, men jeg har lige nogle spørgsmål som jeg håber, at du kan svare på:

    Kan kagen laves firkantet i stedet for? Dvs. lagkagebunde vha. en stor bradepande? Har nemlig ikke prøvet det før. I så fald, skal ingredienserne bare ganges med 6 for at portionerne skal passe til ca. 60 mennesker?

    Da kagen er til en dreng, vil jeg gerne overtrække kagen med noget og pynte den, her tænker jeg på fondant. Tror du at det kan lade sig gøre? Jeg vil nemlig gerne have passionsgeléen med, men jeg ved ikke helt hvordan det bliver med påsætning af fondant og om det kommer til at ødelægge geléen.

    Hilsen Maria

    • Hej Maria,

      Tusind tusind tak for din dejlige kommentar, jeg er så glad for at du har haft succes med denne kage! Det er også en af mine yndlingskager, den er bare super lækker og så skader det jo ikke at den samtidig er flot at se på 😉

      Du kan sagtens lave kagen i firkantet form. Men nu ved jeg selvfølgelig ikke hvor nemt det er at tage denne her kage ud af en stor firkantet form uden den går i stykker. Det kan være du lige skal tænke lidt over det.

      Jeg ved ikke hvor meget den skal ganges med, da jeg ikke kender målene på din form 😉

      Jeg synes det ville være så synd at overtrække kagen med fondant af to årsager:
      1) Fondant smager bare så grimt og er efter min mening ikke pænt at se på.
      2) Syren i kagen vil simpelthen smelte fondanten.

      Rigtig god fornøjelse med det store bageprojekt!

      • Hej igen,

        Tak for dit svar.
        Jeg har besluttet mig for ikke at lave en firkantet kage. I stedet har jeg fået købt en justerbar springform, så jeg kan lave en stor kage og 2 små kager ved siden af. Det tror jeg er nok til 60 personer 🙂
        Springformen kan maks. justeres til 32 cm i diameter, tror du det er fint at gange det med 0,5 ud fra din opskrift?

        Hilsen Maria

    • Jeg har lige et spørgsmål til som jeg håber, at du kan svare på 🙂
      Kan man dække hele kagen med passionsgeléen? Altså siderne.

  20. Hej.
    Tusinde tak for en fantastisk side og vidunderlige opskrifter. Har bare lige er lille svar til dem der spørger hvor mange passionsfrugter der skal bruges. Har lige lavet kagen og havde 21 frugter og der var lidt til overs. Glæder mig vildt til at smage den:-)

  21. Hej,

    Nu har jeg researchet kageskrifter på diverse blogs et utal af gange til diverse kagebagende lejligheder og hvor er jeg dog faldet over dette vidunder et utal af gange. Så nu skal det være!

    Dog vil jeg lige høre dig, om du tror, at det ville kun fungere med en digestive/cheesecake bund i stedet for lagkagebundene? Og så blot lægge de to mousser ovenpå hinanden i stedet (med masser af tid indimellem, så de hver især kan sætte sig selvfølgelig). Jeg er nemlig ikke så vild med lagkagebunde..

    Din blog er alt for lækker!

    Mange hilsner,
    Andrea

  22. rigtig lækker kage, den smager så godt!
    men kan man lave den med andre frugter? 🙂

    • Kære Maria,
      Du har helt ret – den er bare så lækker den kage!
      Jeg er helt sikker på at du sagtens kan lave den med andre frugter. Jeg synes at en mango- eller ananasversion lyder meget fristende! Meld gerne tilbage hvordan det gik, hvis du beslutter dig for at prøve ad 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s