Is-sandwiches med hjemmelavet cookie dough is

DSC_0423DSC_0432

For et par dage siden havde jeg min søde søster på besøg, og som nogle af jer måske ved, er det nærmest en tradition, at vi går i køkkenet og afprøver nye opskrifter, når jeg har mine søstre på visit. Denne dag var det en yderst solrig dag, så efter en lang dag på Bryggen i solens stråler, havde vi allermest lyst til kold is!

Vi har (som mange af jer søde læsere) et svagt punkt for cookie dough, så det var jo mega oplagt at afprøve en opskrift på cookie dough-is. Det er egentligt pudsigt, at min passion for cookie dough faktisk kom efter jeg først smagte den legendariske Ben & Jerry’s Cookiedough ice cream, men faktisk har jeg nærmest selv kun brugt cookie dough i forbindelse med bagning – og ikke i is. Det skulle der laves om på!

Som sagt så gjort, og vi gav os i kast med cookie dough ice cream! Da vi var to flittige kagebagere i køkkenet på samme tid følte vi os godt rustet til at gå all-in på is-projektet, så vi lod vores is-fantasi løbe af med os, og vups så var der planer om at lave cookie dough sandwiches.
Vores fine idéer overskyggede måske lidt vores realitetssans, for vi havde helt glemt at kigge på klokken, og pludselig var klokken blevet 23 før vi kunne sætte tænderne i de lækre sandwiches. Men jeg kan love for, at det var al arbejdet og ventetiden værd!

DSC_0406DSC_0441Det her er en slags “to-i-én”-opskrift, med både opskrift på den lækreste smækreste cookie dough vaniljeis, og opskrift på “chokolade-sandwich-kager”. Opskriften på sandwich-kagerne kan selvfølgelig kombineres med alle andre opskrifter på is! Opskrifterne er inspireret fra cookie dough-guruen Lindsay Landis, der er kvinden bag min absolutte yndlingsblog Love & Olive Oil.

Cookie Dough Is (rækker til ca. 10 sandwiches, afhængig af ønsket størrelse)
til isen:
4,7 dl fløde
2,4 dl sødmælk
50 g sukker
70 g brun farin
en knivspids salt
1 tsk vaniljeekstrakt eller korn fra 1 vaniljestang
4 past. æggeblommer

til cookie dough:
100 g usaltet smør, stuetemperatur
50 g sukker
70 g brun farin
¼ tsk salt
½ tsk vaniljeekstrakt eller korn fra ½ vaniljestang
2 spsk sødmælk eller fløde
95 g hvedemel
80 g grofthakket chokolade, 70 % (eller mini semisweet chocolate chips)

  • Forbered isen:
    I en gryde blandes halvdelen af fløden med mælk (den resterende halvdel skal holdes kold i køleskabet), sukker, brun farin, salt og vanilje. Varm det op under omrøring indtil sukkeret er opløst, og blandingen begynder at dampe en smule. Tag derefter gryden af varmen.
  • I en lille skål piskes æggeblommerne sammen. Tilsæt meget langsomt lidt af den varme flødeblanding til æggeblommerne under piskning. Pas på at der ikke tilsættes for meget ad gangen, da æggeblommerne vil koagulere hvis det bliver for varmt. Fortsæt med at tilsætte den varme flødeblanding lidt ad gangen, indtil halvdelen af flødeblandingen er tilsat.
  • Hæld hele æggeblandingen tilbage i gryden til den resterende flødeblanding, og varm det op under middel varme under konstant omrøring i 5-7 minutter, indtil blandingen når en temperatur på ca. 74-77 ºC. Det må ikke koge!
  • Hæld blandingen i en skål igennem en finmasket si. Tilsæt den resterende halvdel af den kolde fløde og rør rundt.
  • Dæk skålen til med køkkenfilm – sørg for at filmen dækker helt tæt ved blandingens overflade, det hindrer kondensvand i at dannes. Stil skålen i køleskabet i minimum 3 timer, indtil blandingen er helt kold.
  • Mens isblandingen står i køleskabet kan cookie dough’en forberedes:
    I en skål blandes smør, sukker og brun farin. Pisk det sammen i 2-3 minutter indtil blandingen er lys og luftig.
  • Tilsæt salt, vanilje og mælk/fløde og rør godt.
  • Tilsæt melet lidt ad gangen indtil det er inkorporeret i blandingen. Til sidst tilsættes den hakkede chokolade. Stil blandingen i køleskabet i minimum 30 minutter.
  • Når cookie dough’en er godt afkølet skal den rulles til en masse små kugler, af ca. en teskefulds størrelse. Disse kugler lægges på et bagepapir og stilles i fryseren.
  • Tilbage til isen:
    Når isblandingen har stået i køleskabet længe nok til at den er helt kold, skal den køres på ismaskinen. Lige før isen bliver helt fast skal de små frosne cookie dough-kugler blandes med i isen.
  • Fordel isen ligeligt i en stor form beklædt med bagepapir, så isen er et par cm høj over det hele. Stil formen i fryseren.

“Chokolade-sandwich-kager”
108 g kokosolie
175 g brun farin
½ tsk bagepulver
¾ tsk salt
55 g usødet kakaopulver
½ tsk instant espresso pulver (kan udelades)
½ tsk vaniljeekstrakt eller korn fra ½ vaniljestang
260 g hvedemel
4 spsk vand

  • Forvarm ovnen på 180 ºC.
  • I en stor skål piskes kokosolie med brun farin i 2-3 minutter. Under piskning tilsættes bagepulver, salt, kakaopulver, espressopulver og vanilje. Pisk indtil konsistensen er ensartet og fin.
  • Tilsæt halvdelen af hvedemelet og 2 spsk vand og rør indtil det er inkorporeret. Tilsæt derefter den resterende halvdel hvedemel og de sidste 2 spsk vand. Ælt blandingen godt igennem – måske skal du tage fingrene i brug her. Dejen skal være blød og smidig – ikke klistret. Tilsæt mere vand om nødvendigt.
  • Rul dejen ud på et let melet bord – det er lettest ikke at rulle hele dejen på én gang, men at gøre det ad flere omgange. Rul dejen ud til en tykkelse på ca. ½ cm.
  • Nu skal dejen skæres ud i små sandwich-størrelser. Brug enten en rund udstikker – ligesom jeg har gjort det – eller brug en kniv til at skære ensartede firkantede stykker.
    Tip: Brug en post-it som skabelon, det er den perfekte størrelse til is-sandwiches!
  • Læg de små kager på en bageplade beklædt med bagepapir og bag i den forvarmede ovn i 7-8 minutter. Pas på ikke at overbage kagerne! Det kan være svært at holde øje med om kagerne bliver brændte, da de allerede er så mørke!
  • Lad de færdigbagte kager køle af på bagepladen i 2-3 minutter, og lad dem derefter afkøle fuldstændig på en bagerist.
  • Samling af sandwich’ne:
    Tag den frosne is ud af fryseren, løft den ud af formen og placer isen på et skærebræt. Brug din udstikker eller kniv til at udstikke/skære isen så den passer til sandwich-kagerne. Saml sandwich’ne, og stil dem i fryseren indtil servering.

Velbekomme!DSC_0412

14 thoughts on “Is-sandwiches med hjemmelavet cookie dough is

    • Tak Astrid, hvor er du sød😉 Åh ja, laktoseintolleranse er ikke for sjov😦 Måske jeg burde kompensere for det og fremtrylle nogle laktosefrie opskrifter snart!

    • Ih tak🙂 Ej nej nej hvor lyder det bare lækkert med den issandwich-bog!!! Du må endelig lægge billeder af nogle lækre issandwiches på din blog, når du får dem lavet😛

  1. Hvor ser de dog uretfærdigt lækre ud. Jeg bogmærker straks opskriften til en dag med lidt mere overskud; det må afgjort prøves.

    Jeg er netop klikket forbi din blog for første gang; og her er altså virkelig fint og rart at være. Du tager de skønneste billeder, og jeg glæder mig allerede til at følge med fremover.

  2. Tak! Nu ved jeg hvad jeg skal lave til min datters fest på lørdag. Jeg har nu tænkt mig, at lave en nem version og lave cookie dough’en selv, men så blande den i en færdig is. Tak for inspiration!
    Mvh Ulrika

  3. Hvor meget i forvejen kan man lave dem? 1dag? 2? Flere? Påtænker at lave dem til en fødselsdag, men kan jo ikke lave alt på selve dagen😉

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s